Neemt u liever telefonisch contact op?

Bekijk het overzicht van onze Wanted kantoren op onze contactpagina.

05/06/2021

Hoe vraag ik eerherstel aan?

Eerherstel.

Zoals we u hebben uitgelegd in onze bijdrage "Een strafblad maar toch een blanco attest van goed gedrag en zeden, hoe kan dat?" kan u in bepaalde gevallen eerherstel of "herstel in eer en rechten" vragen zodat bepaalde veroordelingen, die niet automatisch uitgewist worden, niet meer vermeld worden op uw uittreksel van het strafregister. Deze veroordelingen blijven wél nog steeds vermeld in uw strafregister, maar deze komen dan niet meer voor op het uittreksel, dat u nodig heeft wanneer u wenst te solliciteren, bijvoorbeeld.

Wat zijn de voorwaarden om eerherstel aan te kunnen vragen?

Om een eerherstel te verkrijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Als u niet aan deze voorwaarden voldoet, heeft het geen zin om de inspanning te leveren om de procedure op te starten.

  • U moet de uitgesproken vrijheidsstraf ondergaan hebben en/of de opgelegde geldboete betaald hebben;
  • U moet voldaan hebben aan de in het vonnis bepaalde verplichting tot teruggave, schadevergoeding en betaling van kosten. Als de straf wegens verjaring niet meer kan worden uitgevoerd, mag deze verjaring niet aan uzelf te wijten zijn;
  • U mag de afgelopen 10 jaar ook nog niet eerder een herstel in eer en rechten hebben genoten;

Deze te vervullen voorwaarden zijn objectief vast te stellen: ofwel heeft u de voorwaarden vervuld, ofwel niet.

  • Bovendien moet u een proeftermijn ondergaan die kan lopen van 3 tot 10 jaar naargelang de aard van de straf en de aard van de feiten waarvoor u een herstel in eer en rechten vraagt. Deze proeftermijn neemt pas een aanvang nadat aan alle verplichtingen is voldaan.

De beoordeling of deze laatste voorwaarde al dan niet is vervuld, is subjectief. U moet tijdens de proeftermijn immers hebben gegeven van verbetering en van goed gedrag.  Concreet komt het erop neer dat u geen nieuwe strafbare feiten mag hebben gepleegd.

Men kijkt niet alleen naar nieuwe veroordelingen, maar ook naar nieuwe strafbare feiten. Als er bijvoorbeeld een proces-verbaal zou zijn opgesteld, maar u bent hier nooit voor vervolgd omdat er te weinig bewijs was, dan kan dit toch gebruikt worden als een tegenargument voor het toekennen van het eerherstel.

Hoe vraagt u nu concreet dit eerherstel aan?

Praktische problemen bij de aanvraag van eerherstel.

In deze bijdrage geven wij een aantal praktijkproblemen aan die wij al hebben tegengekomen bij het indienen van verzoekschriften tot het bekomen van eerherstel.

De vernieuwde procedure tot het bekomen van herstel in eer en rechten.

De procedure om eerherstel te bekomen was tot voor kort zéér eenvoudig maar duurde lang. Door een recente wijziging van de werkwijze (zie verder) is het nu heel wat ingewikkelder geworden, maar is de duurtijd verkort.

De procedure verloopt normaal volledig schriftelijk.

  • Het verzoek tot eerherstel wordt gericht aan de Procureur des Konings.

U richt uw aanvraag aan de Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement waarin u woont waarbij u meedeelt:

  1. Voor welke veroordeling(en) u het herstel in eer en rechten vraagt;
  2. De plaatsen waar u gedurende uw proeftijd (van 3 tot 10 jaar) verbleven bent.

Vanaf 01.10.2018 zullen deze aanvragen worden gecentraliseerd in 1 Afdeling van ieder gerechtelijk arrondissement: nl. in Gent voor de provincie Oost-Vlaanderen, in Turnhout voor de provincie Antwerpen, …

Het is niet vereist om uw aanvraag daar rechtstreeks in te dienen. Indien u bijvoorbeeld in Oudenaarde woont kan u uw aanvraag daar nog steeds indienen, maar men zal de aanvraag wel doorsturen naar de dienst Eerherstel te Gent. Om geen tijd te verliezen is het aangewezen uw aanvraag onmiddellijk bij de juiste dienst in te dienen.

Tot voor kort was het de Procureur des Konings die uw gehele dossier onderzocht en die het nodige deed om alle attesten en kopieën te bekomen. Recent werd een zeer ingrijpende wijziging doorgevoerd in de werkwijze van samenstelling van de dossiers: van zodra een aanvraag ingediend is bij de Procureur, krijgt u als aanvrager een volledig overzicht van uw strafrechtelijk verleden toegestuurd, samen met de mededeling dat u zélf moet instaan voor het samenstellen van uw dossier.

De rollen worden omgekeerd: het is nu aan de aanvrager zelf om alle nodige attesten en kopies op te vragen, waaruit blijkt dat alle boetes betaald zijn en alle straffen uitgevoerd zijn. Bovendien moet men alle nodige attesten en kopies meestal binnen een termijn van zes maanden verzamelen. Dit is voor de meeste burgers niet zo eenvoudig omdat zij niet altijd evengoed weten hoe zij alle nodige attesten/kopies kunnen bemachtigen en tot wie zij zich moeten richten daarvoor.

Indien u de aanvraag via een advocaat indient zal de bevestiging via de politie veelal niet uitgevoerd worden. Men gaat er immers van uit dat u via uw advocaat volledig ingelicht bent over de procedure.

  • Uitnodiging bij de Politie en advies van de Burgemeester.

Van zodra alle stukken verzameld zijn, wordt advies gevraagd aan de burgemeester. Ook zal de aanvrager in bepaalde gevallen uitgenodigd worden door de Politie, om nog eens na te gaan wat de eigenlijke reden was van de aanvraag.

De politie zal wel steeds een overzicht voegen aan het dossier van alle processen-verbaal die lastens de aanvrager opgesteld zijn na de laatste veroordeling (uit de ANG – De Algemene Nationale Gegevensbank).

Men moet immers ook ná de laatste veroordeling kunnen aantonen dat men zich "goed gedragen" heeft.

  • Overmaken dossier aan het Parket-Generaal bij het Hof van Beroep en beoordeling door de Kamer van Inbeschuldigingstelling.

Nadat de Procureur des Konings alles heeft gecontroleerd, wordt het dossier overgemaakt aan de Procureur-Generaal die het dossier voorlegt aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) bij het Hof van Beroep.

Het Parket zal ook, op basis van de door de Politie verstrekte gegevens, advies geven omtrent de aanvraag eerherstel op basis van de processen-verbaal die lastens de aanvrager opgesteld zijn na de laatste veroordeling (uit de ANG – De Algemene Nationale Gegevensbank).

Dit is de subjectieve beoordeling van de aanvraag tot eerherstel.

De KI die uiteindelijk over uw aanvraag oordeelt, zetelt niet iedere week. Zo organiseert het Hof van beroep in Gent slechts 4 zittingen per jaar voor de behandeling van deze aanvragen, maar gaan de zittingen in Antwerpen wel maandelijks door.

Als het dossier 100% in orde is en er door iedereen positief advies verleend werd, verloopt de procedure schriftelijk en moet de aanvrager niet verschijnen voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling. 

Als de Kamer van Inbeschuldigingstelling vragen heeft omtrent de motivatie van de aanvrager, omtrent de gepleegde feiten (vooral als er ernstige feiten gepleegd zijn), of als de subjectieve beoordelingstoets ongunstig was, zal de aanvrager gehoord worden en daartoe een dagvaarding ontvangen.

U zal in dit geval moeten verschijnen voor het Hof, al dan niet bijgestaan door uw advocaat.

Enkel in dit geval moet u ook de kosten van deze dagvaarding betalen en zijn er kosten verbonden aan de procedure (die voor het overige dus kosteloos is).

Wat kost een aanvraag tot het bekomen van herstel in eer en rechten via Wanted Law?

U vindt onze vaste prijzen hier. Alle prijzen zijn BTW inclusief.

Wenst u eerherstel aan te vragen?

Neem gerust contact op met Wanted Law. Wilt u zonder bijstand enkel een verzoekschrift eerherstel downloaden? Wij kunnen voor u nakijken of u onder de voorwaarden valt en starten uw dossier onmiddellijk op.  Voor een vaste prijs kunnen wij uw dossier samenstellen en indienen.  Wij hebben heel wat praktijkervaring in dergelijke dossiers.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwste Wanted Facts, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Schrijf u in

Disclaimer

De informatie over juridische onderwerpen die u in deze bijdrage aantreft, zijn louter informatieve, algemene besprekingen en kunnen in geen geval als juridisch advies worden beschouwd. Wanted Law aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die iemand zou lijden door voort te gaan op deze informatie. Als u juridisch advies wenst, dient u contact op te nemen met een gekwalificeerde advocaat die u zal adviseren op basis van uw persoonlijke situatie. Alle blogberichten gepubliceerd op de website van Wanted Law zijn geschreven met toepassing van het Belgisch Recht.

Copyright

Wanted Law bezit het exclusieve copyright van deze website, zijn design en de volledige inhoud ervan. Gebruik van deze website, of delen ervan, in welke vorm dan ook, is verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Wanted Law.

Deel dit bericht

Hoe verdergaan met een blanco strafblad?

Vraag uw gratis informatiedocument aan!

Wenst u een modelverzoekschrift eerherstel te downloaden voor natuurlijke personen?

Verzoekschrift eerherstel