Neemt u liever telefonisch contact op?

Bekijk het overzicht van onze Wanted kantoren op onze contactpagina.

10/09/2022
10/03/2018

Ik ben Nederlander en veroordeeld door een Belgische Politierechtbank, wat nu?

Wat doet u met uw Belgisch rijverbod en boete?

Regelmatig ontvangen wij -voornamelijk van Nederlanders - de vraag of iemand nog veilig kan rondrijden in België nadat men - vaak bij verstek - is veroordeeld door een Belgische Politierechtbank.  U heeft een rijverbod gekregen en ook een geldboete, maar deze werd nog niet betaald.  Ook het rijverbod heeft u nog niet "ondergaan".  Kan u nog met een veilig gevoel naar België komen met de wagen,  zonder dat u langs de kant gezet wordt, of dat uw wagen in beslag genomen wordt en u uw rijbewijs moet afgeven?

Anders gezegd, hoe verloopt de praktische uitvoering van uw veroordelingen door een Belgische Politierechtbank? 

Een veroordeling van een Belgische Politierechtbank bestaat doorgaans uit een geldboete en/ een rijverbod. Wij bespreken de grensoverschrijdende uitvoering van deze twee straffen.

Wat met de Belgische geldboeten?

Laten we beginnen met de Belgische geldboetes.  In België is de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD Financiën), Kantoor Niet-Fiscale Invorderingen belast met de inning van de geldboetes.  Het betreft het kantoor gelegen in het rechtsgebied van de Politierechtbank die de straf heeft uitgesproken.  

Voorbeeld: u bent voor een snelheidsovertreding veroordeeld door de Antwerpse Politierechtbank.  De geldboete van 450, 00 EUR, dan zal het Kantoor Niet Fiscale Invordering van Antwerpen bevoegd zijn voor de inning van deze boete.

De FOD Financiën zal steeds een aanmaning tot betalen én een herinnering sturen aan de veroordeelde op het door hen gekende adres (in Nederland).  De aannaming tot betalen bevat zowel de eigenlijke geldboete als de gerechtskosten (kosten van dagvaarding, bijzondere bijdragen, ....).

Bij niet-betaling van de boete riskeert u  effectief dat u, wanneer u in België zou rondrijden, staande gehouden wordt  en dat uw voertuig zelfs in beslag wordt genomen tot u de boete en bijhorende kosten (van het beslag e.d.) heef betaald.  Dit scenario is een reëel risico, want voor de opsporing werkt de politie regelmatig en actief samen met de douane!

Vaak gebeurt het ook dat u geen aanmaning heeft ontvangen en u dus niet weet hoeveel en aan wie u dient te betalen.  In deze gevallen dient u best contact op te nemen met het bevoegde kantoor of met het Bijzonder Invorderingscentrum te Brussel.

Wat met het Belgische rijverbod?

Goed om weten is dat het opgelegde rijverbod enkel geldt voor België.  Buiten België kan u dus zonder probleem rondrijden.

Voor België wordt u als buitenlands bestuurder geseind bij de Politiediensten.  Dit betekent dat wanneer u "als veroordeelde" België zou binnenkomen, u riskeert dat men u staande houdt en u het rijverbod "betekent" (ter kennis brengt).  Als u via de luchthaven komt, is de kans groot vermits u voorbij een controle moet.   

Om dergelijke situaties te vermijden is het beter om u georganiseerd aan te bieden bij een lokaal politiekantoor in België naar keuze om het rijverbod te laten uitvoeren.  De politie brengt u dan het rijverbod persoonlijk ter kennis, waarna het rijverbod op de 5de werkdag nadien zal ingaan.

Het is wel essentieel dat u vervolgens binnen de 4 werkdagen begeeft naar de griffie van de Politierechtbank die het rijverbod opgelegd heeft. Op de griffie moet u zich aanmelden met het oog op de uitvoering van het rijverbod, maar u moet  uw rijbewijs niet materialiter afgeven.  Omdat het rijverbod enkel van toepassing is in België en u nog moet kunnen rijden in Nederland, moet men het buitenlandse rijbewijs niet afgeven op de griffie. 

Niettegenstaande men het rijbewijs niet moet afgeven, blijft het uiteraard wel verboden te rijden in België voor de periode van het rijverbod.

Wat met het alcoholslot?

Kan men het alcoholslot uitvoeren als u houder bent van een buitenlands rijbewijs? De Wet heeft hier op heden geen oplossing voor. Rechters moeten het alcoholslot in bepaalde gevallen dus sowieso opleggen, tenzij men kan motiveren om het alsnog niet te doen.

Dit is dus verschillend van de situatie met herstelexamens en onderzoeken waar de onmogelijkheid om dit op te leggen door de Rechter aan buitenlandse bestuurders wél wettelijk verankerd is.

Waarom is het nu eigenlijk onmogelijk?

Het alcoholslot vereist niet alleen de installatie van het slot in de wagen, er moet ook een administratieve aanpassing gebeuren aan het rijbewijs, waaruit blijkt dat men enkel mag rijden met voertuigen die uitgerust zijn met een alcoholslot.

En hier klemt het schoentje: Belgische overheden zijn niet bevoegd om administratieve aanpassingen te doen aan buitenlandse rijbewijzen. In de praktijk voert men het alcoholslot dus niet uit voor buitenlandse bestuurders (met een buitenlands rijbewijs)!

Dit is echter geen zekerheid. De al dan niet uitvoering blijft een beslissing van de lokale openbare ministeries.

Let op: als men ooit alsnog zou beslissen om een Belgisch rijbewijs aan te vragen, dan kan het alcoholslot alsnog worden opgelegd. Het alcoholslot is immers een veiligheidsmaatregel die niet aan de verjaring onderworpen is!

Heeft U ook problemen met niet uitgevoerde Belgische geldboetes of andere straffen?

Neem dan gerust contact op met ons Wanted Law.  Samen met u zorgen wij ervoor dat uw probleem praktisch wordt opgelost!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwste Wanted Facts, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Schrijf u in

Disclaimer

De informatie over juridische onderwerpen die u in deze bijdrage aantreft, zijn louter informatieve, algemene besprekingen en kunnen in geen geval als juridisch advies worden beschouwd. Wanted Law aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die iemand zou lijden door voort te gaan op deze informatie. Als u juridisch advies wenst, dient u contact op te nemen met een gekwalificeerde advocaat die u zal adviseren op basis van uw persoonlijke situatie. Alle blogberichten gepubliceerd op de website van Wanted Law zijn geschreven met toepassing van het Belgisch Recht.

Copyright

Wanted Law bezit het exclusieve copyright van deze website, zijn design en de volledige inhoud ervan. Gebruik van deze website, of delen ervan, in welke vorm dan ook, is verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Wanted Law.

Deel dit bericht

Becommentarieerd Wetboek Wegverkeer - Joos P.

Koop in de Wanted Shop!

Heeft u een probleem en wenst u betaalbaar juridisch advies?

Boek dan een consultatie bij Wanted Law!

Wenst u een videoconsultatie bij Wanted Law?

Ik boek een videoconsultatie bij Wanted Law!