Neemt u liever telefonisch contact op?

Bekijk het overzicht van onze Wanted kantoren op onze contactpagina.

11/10/2021
06/06/2016

Moet ik altijd mijn rijbewijs op zak hebben?

Mag ik een voertuig besturen zonder rijbewijs (bij te hebben)?

Het is vanzelfsprekend dat je geen voertuig mag besturen zonder het daartoe vereiste rijbewijs te bezitten. Moet je dit rijbewijs echter ook steeds bij je hebben wanneer je het voertuig bestuurt en kunnen tonen aan de Politie?

De wet bepaalt (art. 21, 1e lid Wegverkeerswet) dat je, om een motorvoertuig te besturen op de openbare weg, in de eerste plaats houder moet zijn van het rijbewijs dat op dat voertuig van toepassing is. Voor een gewone personenwagen is dit dus een rijbewijs categorie B. Daarenboven bepaalt de wet dat de bestuurder dit rijbewijs ook bij zich moet hebben. Je mag strikt genomen dus geen voertuig besturen als je je rijbewijs niet bij je hebt (als dit nog thuis ligt, op het werk, in een andere wagen, …). Om deze verplichting (van houder te zijn van het rijbewijs en het bij zich te hebben) te kunnen vaststellen, werd in de wetgeving de verplichting opgenomen om je rijbewijs aan de Politiediensten te vertonen, indien hierom gevraagd wordt. Dit betekent dus dat je als bestuurder kan gestraft worden indien je ofwel het rijbewijs niet bij je hebt ofwel als je het wel bij je hebt, maar je weigert dit rijbewijs te vertonen.

Rijbewijs niet op zak hebben

Wanneer de Politie een bestuurder tegenkomt, die zijn rijbewijs wel wil vertonen, maar dit niet op zak heeft, zal men steeds opzoeken (via de eigen gegevensdatabank of via de gemeentediensten) of de bestuurder wel houder is van dit rijbewijs. Indien blijkt dat de bestuurder effectief houder is van het rijbewijs, maar het gewoonweg niet op zak heeft, dan wordt doorgaans een proces-verbaal van waarschuwing opgesteld waarbij de regularisatieperiode zo kort mogelijk wordt bepaald. Je krijgt dus een (korte) periode om je rijbewijs te gaan vertonen op het politiebureau, en als je dit ook doet, zal je geen boete krijgen.

Opgelet: er doet zich een andere situatie voor wanneer je deze overtreding (het niet bij je hebben van het rijbewijs) combineert met een andere overtreding van het verkeersreglement waardoor je rijbewijs onmiddellijk ingetrokken wordt (voornamelijk in geval van inbreuken inzake alcohol en drugs). In dit geval riskeer je immers geconfronteerd te worden met een minder soepele houding van de Politiediensten. Je voertuig zal normaliter door de Politie in bewaring genomen worden, samen met alle boorddocumenten. Je zal je voertuig en de boorddocumenten pas terug krijgen, van zodra je het rijbewijs hebt vertoond aan de Politie. 

Weigeren om je rijbewijs te tonen

Wanneer een bestuurder zijn rijbewijs wel bij zich heeft, maar weigert om zijn rijbewijs te vertonen aan de Politie, bijvoorbeeld omdat dit een “schending van de privacy” zou zijn, kan deze bestuurder toch gestraft worden. Dit is uiteraard enkel van toepassing indien de bestuurder het rijbewijs effectief bezit bij zicht heeft, maar gewoonweg weigert om het te tonen, om welke reden dan ook.

Andere situaties waarin het onmogelijk is om je rijbewijs te vertonen

Er bestaan echter ook nog andere gevallen dat je je rijbewijs wel “wil vertonen”, maar dat je in de onmogelijkheid bent om je rijbewijs te vertonen:

  • Als je helemaal geen rijbewijs bezit voor het voertuig waarmee je op dat moment rijdt;
  • Als je rijbewijs is ingetrokken ingevolge het rijden onder invloed van alcohol/drugs;
  • Als je een voertuig bestuurt tijdens de periode van een rijverbod dat door de Rechtbank uitgesproken wordt (het rijden spijts verval);
  • enz.

Uiteraard zal je in deze gevallen op basis van een andere wetsbepaling kunnen gestraft worden...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwste Wanted Facts, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Schrijf u in

Disclaimer

De informatie over juridische onderwerpen die u in deze bijdrage aantreft, zijn louter informatieve, algemene besprekingen en kunnen in geen geval als juridisch advies worden beschouwd. Wanted Law aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die iemand zou lijden door voort te gaan op deze informatie. Als u juridisch advies wenst, dient u contact op te nemen met een gekwalificeerde advocaat die u zal adviseren op basis van uw persoonlijke situatie. Alle blogberichten gepubliceerd op de website van Wanted Law zijn geschreven met toepassing van het Belgisch Recht.

Copyright

Wanted Law bezit het exclusieve copyright van deze website, zijn design en de volledige inhoud ervan. Gebruik van deze website, of delen ervan, in welke vorm dan ook, is verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Wanted Law.

Deel dit bericht

Becommentarieerd Wetboek Wegverkeer - Joos P.

Koop in de Wanted Shop!

Verkeerszakboekje 2022 - De Somer L., Helsen L.

Koop in de Wanted Shop!

Verkeersrecht geannoteerd 2022-2023 - Spriet B., Sterkens M.

Koop in de Wanted Shop!