Neemt u liever telefonisch contact op?

Bekijk het overzicht van onze Wanted kantoren op onze contactpagina.

27/03/2024
23/05/2016

Kunnen uw kinderen een bankrekening openen zonder dat u dit weet?

Kan uw kind een bankrekening openen in eigen naam?

Uw dochter gaat tijdens de zomervakantie een maand werken als winkelbediende en zal een aardig loon verdienen. Kan dochterlief in eigen naam een bankrekening openen en hierop haar loon van het vakantiewerk laten storten? Het antwoord is positief. In principe zijn minderjarigen handelingsonbekwaam. Dit wil zeggen dat zij weliswaar alle rechten hebben die ook volwassenen hebben, maar dat zij deze rechten niet zelfstandig kunnen uitoefenen: de minderjarigen dienen te worden vertegenwoordigd door hun wettelijke vertegenwoordiger, of door deze laatste te worden bijgestaan bij het stellen van rechtshandelingen. Het openen van een bankrekening en het ontvangen van loon zijn rechtshandelingen, en dus zou de minderjarige in principe moeten worden vertegenwoordigd.

Op het beginsel van de handelingsonbekwaamheid bestaan echter heel wat uitzonderingen, waarin de minderjarige alleen, dus zonder vertegenwoordiger, kan optreden. De uitzonderingen zijn voorzien in de Wet of zijn gegroeid in de bankpraktijk.

1. Het openen van een bankrekening.

Men dient een onderscheid te maken tussen enerzijds een spaarrekening, en anderzijds een zichtrekening, maar in beide gevallen kan een minderjarige alleen en in eigen naam een bankrekening openen.

  • Een spaarrekening.

Art. 2 Wet Bankverrichtingen Minderjarigen (Wet van 30 april 1958 betreffende de handelingsbekwaamheid van de minderjarige voor sommige spaarverrichtingen”, B.S. 10.05.1958) voorziet uitdrukkelijk dat een minderjarige gerechtigd is om zonder tussenkomst of toestemming van zijn wettelijke vertegenwoordiger een spaarrekening te openen. Aan de opening van een spaarrekening is bovendien geen minimumleeftijd verbonden. Niettemin is vereist dat de minderjarige een voldoende onderscheidingsvermogen heeft op het ogenblik van het openen van de rekening. Dit is de toepassing van het algemeen beginsel dat contracten slechts rechtsgeldig tot stand kunnen komen voor zover de partijen met volle kennis van zaken hebben gehandeld. De banken zijn ook niet verplicht de ouders in te lichten omtrent de opening van de spaarrekening. De ouders hebben wel het recht om informatie op te vragen.

  • Een zichtrekening.

Voor wat betreft de opening van een zichtrekening door de minderjarige voorziet de Wet geen bijzondere regels. Bijgevolg geldt het algemene principe dat de minderjarige handelingsonbekwaam is en dat slechts de wettelijke vertegenwoordiger een zichtrekening in naam van de minderjarige kan openen. In de praktijk staan banken toe dat minderjarigen vanaf 12 jaar toch zelf een zichtrekening kunnen openen, zonder dat hiervoor de toestemming van de ouders wordt gevraagd. Niettemin zijn de ouders gerechtigd om alle informatie te verkrijgen met betrekking tot deze zichtrekening en kunnen zij zich verzetten tegen de opening. Daarom vragen banken ook soms voorafgaandelijk de machtiging van de ouders.

2. In eigen naam ontvangen van loon of andere gelden.

Met “ontvangen” wordt bedoeld: het plaatsen van gelden op een zicht-of spaarrekening geopend door de minderjarige zonder tussenkomst van zijn wettelijke vertegenwoordiger. Het gaat nog niet om het zelf beschikken over deze ontvangen gelden (zie verder onder 3.). Als men aanvaardt dat de minderjarige zelf en zelfstandig (zonder tussenkomst van zijn ouders) een spaarrekening of een zichtrekening kan openen, dan veronderstelt dit logischerwijze ook dat de minderjarige feitelijk gelden kan ontvangen die hij dan aan zijn bank- of spaarinstelling kan toevertrouwen. Het gaat om gelden die onttrokken zijn aan het ouderlijk beheer over de goederen van de minderjarige.

In de regel zijn immers alle goederen, zowel inkomsten als kapitalen van de minderjarige, ook de inkomsten uit zijn arbeid, en de goederen die onttrokken zijn aan het vruchtgenot van de ouders, onderworpen aan de algemene wettelijke bepalingen inzake het beheer over de goederen.

Welke goederen kan de minderjarige dan zelf ontvangen? Het kan gaan om giften (bijvoorbeeld het door ouders gestort spaargeld – hieromtrent bestaat evenwel betwisting), zakgeld, loon. Inzake loon geldt bovendien de specifieke wettelijke regeling dat een werkgever de minderjarige rechtsgeldig zijn loon ter hand kan stellen, behoudens verzet van de wettelijke vertegenwoordiger (art. 44 Arbeidsovereenkomstenwet). Het uitbetalen van loon aan de minderjarige, betekent echter nog niet dat de minderjarige bevoegd is er over te beschikken (zie verder onder 3.).

Nog meer specifiek is de regeling voor minderjarigen jonger dan 15 jaar of die nog onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht: het loon van deze kinderen dient gestort te worden op een geïndividualiseerde spaarrekening bij een financiële instelling op naam van het kind. De interesten dienen te worden gekapitaliseerd. Over de rekening kan enkel door de titularis ervan te worden beschikt. De wettelijke vertegenwoordiger mag er niet over beschikken (art. 7.13 Arbeidswet 16 maart 1971).

3. Het zelf afhalen van gelden van een bankrekening door de minderjarige.

Ook hier dient men een onderscheid te maken tussen de gelden op een spaarrekening en deze op een zichtrekening van de minderjarige.

  • Afhalen van gelden op een spaarrekening van de minderjarige.

Vanaf 16 jaar kunnen minderjarigen maximaal 125, 00 EUR per maand afhalen van de door hen geopende spaarrekening, zonder de toestemming van de ouders (art. 2, 3de lid Wet Bankverrichtingen Minderjarigen). De ouders kunnen nog wel verzet aantekenen. Als de minderjarige vanaf 16 jaar meer dan 125, 00 EUR per maand wenst af te halen, kan hij dit zelf, maar dient hij de voorafgaandelijke toestemming te verkrijgen van zijn wettelijke vertegenwoordiger (ouders) (art. 2, 3de lid Wet Bankverrichtingen Minderjarigen).

Onder de 16 jaar kan de minderjarige in principe niet zelf spaargelden afhalen, en dient hij hiervoor te worden vertegenwoordigd door zijn wettelijke vertegenwoordiger, die zonder machtiging gelden kan afhalen van de spaarrekening. Echter, zoals hoger gesteld dient het loon van minderjarige jonger dan 15 jaar of deze die nog onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht, gestort te worden op een voor de wettelijke vertegenwoordiger onbeschikbaar gestelde spaarrekening op naam van het kind. Enkel het kind kan van deze rekening geld afhalen, maar enkel vanaf 16 jaar, en beperkt overeenkomstig art. 2 Wet Bankverrichtingen minderjarigen.

Een machtiging van de Vrederechter is slechts noodzakelijk wanneer de ouders als vertegenwoordigers willen beschikken over gelden geplaatst op een onbeschikbare rekening van de minderjarige hetzij op grond van een rechterlijke beslissing, hetzij krachtens de wet inzake gelden verkregen uit een nalatenschap.

  • Afhalen van gelden op een zichtrekening van de minderjarige.

Voor de zichtrekening is geen specifieke wettelijk regeling uitgewerkt, zodat de wettelijke vertegenwoordiger vrij bepaald binnen welke grenzen de minderjarige zelf over de rekening kan beschikken. Loon van de minderjarige kan dus perfect op de zichtrekening van de minderjarige wordt gestort, die er over kan beschikken mits toestemming van de ouders.

Belangrijk is wel dat de wettelijke vertegenwoordiger juridisch aansprakelijk blijft, vermits hij de beheerder is van de goederen van de minderjarige, en hij de minderjarige juridisch-technisch aanstelt als zijn lasthebber. Het risico blijft echter beperkt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwste Wanted Facts, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Schrijf u in

Disclaimer

De informatie over juridische onderwerpen die u in deze bijdrage aantreft, zijn louter informatieve, algemene besprekingen en kunnen in geen geval als juridisch advies worden beschouwd. Wanted Law aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die iemand zou lijden door voort te gaan op deze informatie. Als u juridisch advies wenst, dient u contact op te nemen met een gekwalificeerde advocaat die u zal adviseren op basis van uw persoonlijke situatie. Alle blogberichten gepubliceerd op de website van Wanted Law zijn geschreven met toepassing van het Belgisch Recht.

Copyright

Wanted Law bezit het exclusieve copyright van deze website, zijn design en de volledige inhoud ervan. Gebruik van deze website, of delen ervan, in welke vorm dan ook, is verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Wanted Law.

Deel dit bericht

Handboek Verbintenissenrecht ed. 2023 - Vansweevelt T., Weyts B.

Koop in de Wanted Shop!

Handboek Personen, Familierecht en relatievermogensrecht - Verschelden G.

Koop in de Wanted Shop!