Neemt u liever telefonisch contact op?

Bekijk het overzicht van onze Wanted kantoren op onze contactpagina.

22/11/2021
09/12/2017

Mag je parkeren voor je eigen garagepoort?

Parkeren voor een garagepoort?

Een vraag waarmee wij al meermaals werden geconfronteerd, maar waar wij nog geen Just a knack over hadden geschreven, is of parkeren voor een garagepoort of een inrit kan.  Zo ja, wat zijn dan de regels? Hoog tijd dus om ons in dit onderwerp te verdiepen!

Art. 25 van de Wegcode bepaalt dat het verboden is te parkeren vóór de inrij van eigendommen, met uitzondering van de voertuigen waarvan de nummerplaat leesbaar op de inrij is aangebracht.

Even tussendoor:  stilstaan voor een garagepoort is niet verboden. Stilstaan is de tijd die je nodig hebt om personen in- en uit te laten stappen of om te laden en te lossen.

Wat bedoelt men met parkeren "vóór de inrij"?

Een inrij is  elke in- of uitrit waardoor een voertuig van de openbare weg naar de private eigendom kan in- of uitrijden. Het gaat dus om iedere zichtbare oprit, garage of poort, die bruikbaar zijn voor voertuigen. Gewone deuren komen dus niet in aanmerking, zelfs indien de bewoners er een sticker met "verboden te parkeren" op hebben aangebracht.

Bovendien moet het duidelijk zijn dat je met een in- of uitrit te maken hebt. Indien je als bestuurder te goeder trouw kan twijfelen aan de echte functie van een in- of uitrit, kan dit niet als in- of uitrit worden beschouwd.  Te denken valt bijvoorbeeld aan een garagepoort waarop geen verbod om te parkeren vermeld staat. Indien het zichtbaar duidelijk is dat de poort geen toegang kan bieden tot voertuigen, is het parkeren voor die poort uiteraard toegestaan. Maar voorzichtigheid is geboden:  de politie kan altijd een andere mening hebben hieromtrent!

Heeft de inrij een bepaalde breedte?  Noch in de Wet, noch in de rechtspraak vindt men hieromtrent concrete informatie terug. De Rechter zal steeds op basis van de concrete situatie oordelen of het om een inrij gaat of niet.

Ten slotte is het niet verboden om te parkeren tot aan de rand van de poort of de garage, indien de wegmarkeringen dit toelaten, tenzij het duidelijk is dat je hierdoor het in- en uitrijden hindert.

Kan de politie een boete opleggen voor het parkeren voor een garagepoort?

Jazeker.  Indien de politie deze overtreding vaststelt, riskeer je een boete van 58,00 EUR.  Het gaat om een overtreding van de 1ste graad. Het is hierbij irrelevant of de eigenaar al dan niet de politie heeft gecontacteerd. Van zodra de politie de overtreding vaststelt, riskeer je een boete, zelfs al heb je toestemming gekregen van de persoon voor wiens eigendom je geparkeerd staat!  De politie is hier immers niet van de op de hoogte.

Kan je voertuig weggetakeld worden?

Een logische volgende vraag.  Ook hier is het antwoord "ja"! De persoon voor wiens eigendom je geparkeerd staat, kan aan de politie vragen om je voertuig weg te takelen. De politie is hiertoe niet verplicht.  Normaal zal ze eerst proberen uit te zoeken wie de eigenaar is van het voertuig, zodat deze zijn of haar voertuig vrijwillig kan verplaatsen.

Als verplaatsing niet kan binnen een aanvaardbare termijn, of indien het zeer dringend is, kan je voertuig weggetakeld worden naar een vrije parkeerplaats in de directe omgeving of naar het bedrijfsterrein van de takeldienst.

De kosten van de takelwagen zijn voor de bestuurder die zijn voertuig fout geparkeerd heeft.

Riskeer je een boete als je voor je eigen poort staat?

Een vaak voorkomende vraag.  Wat als je voor je eigen poort geparkeerd staat (waarop je nummerplaat werd aangebracht), in een zone voor betalend parkeren? Het recht van de bestuurder van het voertuig om voor zijn eigen garagepoort te parkeren verleent hem nog niet het recht om voor onbeperkte duur voor deze poort te parkeren indien in die straat moet betaald worden om te parkeren.

Enkel in een blauwe zone met een beperkte parkeertijd (waar de parkeerschrijf moet gebruik worden) is deze beperking niet van toepassing. In deze zones mag je wel onbeperkt parkeren voor je eigen poort.

In het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest kunnen de gemeenteraden wel een “vrijstellingskaart” afleveren aan de bewoner die in een betalende zone voor zijn eigen poort parkeert. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwste Wanted Facts, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Schrijf u in

Disclaimer

De informatie over juridische onderwerpen die u in deze bijdrage aantreft, zijn louter informatieve, algemene besprekingen en kunnen in geen geval als juridisch advies worden beschouwd. Wanted Law aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die iemand zou lijden door voort te gaan op deze informatie. Als u juridisch advies wenst, dient u contact op te nemen met een gekwalificeerde advocaat die u zal adviseren op basis van uw persoonlijke situatie. Alle blogberichten gepubliceerd op de website van Wanted Law zijn geschreven met toepassing van het Belgisch Recht.

Copyright

Wanted Law bezit het exclusieve copyright van deze website, zijn design en de volledige inhoud ervan. Gebruik van deze website, of delen ervan, in welke vorm dan ook, is verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Wanted Law.

Deel dit bericht

Becommentarieerd Wetboek Wegverkeer - Joos P.

Koop in de Wanted Shop!

Lees onze Wanted Facts over verkeersrecht

Lees meer

Verkeersrecht geannoteerd 2022-2023 - Spriet B., Sterkens M.

Koop in de Wanted Shop!