Neemt u liever telefonisch contact op?

Bekijk het overzicht van onze Wanted kantoren op onze contactpagina.

29/09/2023
14/09/2017

Een strafblad maar toch een blanco attest van goed gedrag en zeden, hoe kan dat?

Strafregister versus uittreksel uit het strafregister.

U wenst een blanco strafblad maar weet niet hoe er aan te beginnen?  Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch.  U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.

Het uittreksel uit het strafregister  is een officieel document met vermelding van al uw eventuele strafrechtelijke veroordelingen die u heeft opgelopen. Het uittreksel uit het strafregister vervangt het vroegere “getuigschrift van goed zedelijk gedrag"  of het "bewijs van goed gedrag en zeden”.

Er is een verschil tussen wat allemaal opgenomen wordt op het strafregister (zo goed als alles) en  wat men uiteindelijk vermeldt op het uittreksel van het strafregister dat u via de gemeente kan bekomen. 

Wat vermeldt men op uw strafregister?

In de eerste plaats worden alle veroordelingen uitgesproken door een strafrechter vermeld op uw strafregister.  Het gaat dan om veroordelingen tot een straf in de strafrechtelijke zin van het woord: een politiestraf, een correctionele straf of een criminele straf, uitgesproken door respectievelijk de Politierechtbank, de Correctionele Rechtbank of het Hof van Beroep, of het Hof van Assisen. Van zodra een strafrechter u veroordeelt tot een bepaalde straf (in de ruimste zin van het woord), en zelfs al dan niet met uitstel, zal deze veroordeling opgenomen worden op uw strafregister. 

Ook een beslissing tot opschorting van de uitspraak (al dan niet gekoppeld aan voorwaarden) wordt opgenomen op uw strafregister.  Een opschorting is nochtans geen straf, vermits het gaat om een opschorting van de uitspraak tot veroordeling.

Alle minnelijke schikkingen (het zgn. "verval van de strafvordering door de betaling van een geldboete", afgekort "VSBG")  moeten sinds kort ook opgenomen worden in het strafregister. 

Beslissingen tot internering, herroeping van een uitstel/opschorting, de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank, arresten van eerherstel, een veroordeling met eenvoudige schuldigverklaring, ...you name it worden opgenomen op het strafregister.

Wat wordt er niet opgenomen in het strafregister?

Onmiddellijke inningen worden niet opgenomen. Wie een verkeersovertreding begaat, krijgt normaliter een uitnodiging tot betaling van een onmiddellijke inning. Betaalt u de onmiddellijke inning niet, dan kan het Parket een "minnelijke schikking" voorstellen. Deze minnelijke wordt wel opgenomen op uw strafregister (zie hoger).

Het is dus aangeraden de onmiddellijk inning onmiddellijk te betalen, zo vermijdt u een vermelding op uw strafblad!

  • Wat met GAS-boets?

Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) is een straf, meestal een boete, die een gemeente oplegt voor inbreuken op het gemeentereglement.  Omtrent GAS-boetes is al er al veel te doen geweest in de media.  GAS-boetes (bijvoorbeeld een parkeerovertreding) worden niet opgenomen op het strafregister.  

Maar.....opgepast!  Er is één belangrijke uitzondering! Wanneer u beroep aantekent bij de Politierechtbank tegen de opgelegde GAS-boete riskeert u toch een vermelding op uw strafregister.  Dit is met name het geval wanneer de Politierechter het beroep ongegrond verklaart.  Deze uitspraak komt toch op uw strafregister te staan!

Wat komt er op uw uittreksel uit het strafregister te staan?

Het uittreksel uit het strafregister vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. U dient dit meestal voor te leggen wanneer u solliciteert voor een nieuwe job.  Er bestaan drie modellen van het uittreksel van het strafregister:

Model 1 (art. 595 Wetboek van Strafvordering)

Model 1 is het standaardgetuigschrift dat u kunt aanvragen voor allerlei doeleinden. Openbare besturen, particulieren en privé-instellingen kunnen u vragen een uittreksel uit het strafregister voor te leggen. Wordt niet vermeld op het uittreksel:

  • De maatregelen opgelegd door de Jeugdrechtbank;
  • Arresten van eerherstel en de veroordelingen waarop dat eerherstel betrekking heeft;
  • Beslissingen tot (probatie-)opschorting van de uitspraak van de veroordeling;
  • De vaststelling van het verval van de strafvordering door het betalen van de minnelijke schikking;
  • De veroordelingen tot een werkstraf;
  • De beslissingen die veroordelen tot een straf onder elektronisch toezicht/autonome probatiestraf;
  • D beslissingen waarbij u wordt vrijgesproken;

Er is nog één speciaal geval: vonnissen die meer dan 3 jaar geleden zijn uitgesproken en waarbij u veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van maximum zes maanden, tot een eenvoudige schuldigverklaring, tot een geldboete van maximum 500,00 EUR of tot een geldboete (ongeacht het bedrag ervan) opgelegd krachten de Wegverkeerswet. Ook deze veroordelingen werden niet vermeld op het uittreksel voor zover u niet ontzet werd uit uw rechten of u niet vervallen verklaard werd van uw nationaliteit (voor een periode die de duur van 3 jaar overstijgt). Het is dus belangrijk om op te merken dat deze uitspraken nog steeds opgenomen blijven op uw strafregister, maar dat ze niet vermeld worden op het uittreksel. 

Model 2 (art. 596.2 Wetboek van Strafvordering)

Model 2 is het zogenaamde "minderjarigenmodel", nodig voor specifieke activiteiten met contacten met kinderen en jongeren, zoals opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen, ...

Het verschil met een model 1 is dat de volgende veroordelingen wél worden vermeld:

  • De beslissingen die veroordelen tot een werkstraf;
  • De beslissingen die veroordelen tot een straf onder elektronisch toezicht/autonome probatiestraf;
  • Indien u veroordeeld werd voor feiten gepleegd ten aanzien van een minderjarige (zelfs indien de opschorting toegekend werd) en voor zover dit een constitutief element van de inbreuk is of de straf verzwaart (bijvoorbeeld dealen van drugs aan minderjarigen).

Bovendien wordt bij dit model ook vermeldt of u het voorwerp uitmaakt van een verbod om een activiteit uit te oefenen die u in contact zou brengen met minderjarigen, uitgesproken door een rechter of een onderzoeksgerecht.  

Model 3 (art. 596.1 Wetboek van Strafvordering)

Model 3 is het getuigschrift voor activiteiten waarvan de toegangs- of uitoefeningsvoorwaarden in een wet of een verordening bepaald werden (bv. veiligheidsberoepen, vervoer van personen of goederen, fiscale beroepen). In principe zijn de vermeldingen bij dit model identiek hetzelfde als voor model 1. Het enige verschil is de reden waarom het uittreksel wordt aangevraagd.

Wat is "uitwissing"?

Veroordelingen tot een politiestraf worden uitgewist na een termijn van drie jaar te rekenen van de dag van de definitieve rechterlijke beslissing waarbij zij zijn uitgesproken. Dit betekent dat de veroordelingen wel nog op uw strafregister opgenomen blijven, maar dat ze niet meer vermeld worden op het uittreksel dat u aanvraagt.

Bovendien mag met deze uitgewiste veroordelingen geen rekening gehouden worden door de Rechter (die nog steeds een volledig overzicht krijgt waarop alles vermeld is) om een bepaalde straf op te leggen of om een zwaardere straf op te leggen (bijvoorbeeld door herhaling).

Hoe krijg ik nu opnieuw een blanco attest van goed gedrag en zeden?

Hoewel uw strafblad blijft bestaan, kan u toch een blanco attest van goed gedrag en zeden verkrijgen indien u eerherstel aanvraagt, in het juridisch jargon “herstel in eer en rechten” genoemd. Met herstel in eer en rechten worden bepaalde veroordelingen, die niet automatisch uitgewist worden, niet meer vermeld op uw uittreksel.  Ze blijven nog wel staan op uw strafregister.

Om een herstel in eer en rechten te verkrijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U moet de uitgesproken vrijheidsstraf ondergaan hebben en/of de opgelegde geldboete betaald hebben;
  • U moet voldaan hebben aan de in het vonnis bepaalde verplichting tot teruggave, schadevergoeding en betaling van kosten. Als de straf wegens verjaring niet meer kan worden uitgevoerd, mag deze verjaring niet aan uzelf te wijten zijn;
  • U mag de afgelopen 10 jaar ook nog niet eerder een herstel in eer en rechten hebben genoten;
  • Bovendien moet u een proeftermijn ondergaan die kan lopen van 3 tot 10 jaar naargelang de aard van de straf en de aard van de feiten waarvoor u een herstel in eer en rechten vraagt.

In onze bijdrage Hoe vraag ik eerherstel aan gaan we verder in op deze voorwaarden.

Hoe vraag ik eerherstel aan?

Wat zijn de voorwaarden om eerherstel te krijgen?  Wat is de te volgen procedure?  Lees dit artikel en neem dan gerust contact op met de advocaten van Wanted Law om na te gaan of eerherstel voor u mogelijk is!

Wat kost een blanco attest goed gedrag en zeden via Wanted Law?

U vindt onze vaste prijzen hier. Alle prijzen zijn BTW inclusief.

Onmiddellijk eerherstel aanvragen?

U kiest wanneer wij u contacteren!  Vul het contactformulier in en wij nemen met u contact op.  Wij bespreken met u of u binnen de voorwaarden valt om eerherstel aan te vragen en dienen dan een verzoek voor u in wanneer u in de voorwaarden verkeert.  Maar, uiteraard niet zonder dat wij met u alles hebben overlopen, ook de kostprijs zoals hierboven vermeld.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwste Wanted Facts, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Schrijf u in

Disclaimer

De informatie over juridische onderwerpen die u in deze bijdrage aantreft, zijn louter informatieve, algemene besprekingen en kunnen in geen geval als juridisch advies worden beschouwd. Wanted Law aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die iemand zou lijden door voort te gaan op deze informatie. Als u juridisch advies wenst, dient u contact op te nemen met een gekwalificeerde advocaat die u zal adviseren op basis van uw persoonlijke situatie. Alle blogberichten gepubliceerd op de website van Wanted Law zijn geschreven met toepassing van het Belgisch Recht.

Copyright

Wanted Law bezit het exclusieve copyright van deze website, zijn design en de volledige inhoud ervan. Gebruik van deze website, of delen ervan, in welke vorm dan ook, is verboden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Wanted Law.

Deel dit bericht

Wenst u een modelverzoekschrift eerherstel te downloaden voor natuurlijke personen?

Verzoekschrift eerherstel

Wenst u een modelverzoekschrift eerherstel te downloaden voor rechtspersonen?

Verzoekschrift eerherstel

Hoe verdergaan met een blanco strafblad?

Vraag uw gratis informatiedocument aan!